14 december 2012

Terugblik...

Zo, lekker afgezaagd een "terugblik". Dat doet iedereen aan het eind van het jaar. Ik kwam op het idee toen ik zag dat de laatste posting dateerde van 9 januari! (gelukkig wel 2012) Eenvoudigweg in beslag genomen door veel andere zaken zodat het schrijven van een stukje hier er bij in is geschoten. Nu dan maar. Afgelopen jaar behoorlijk wat gefietst. Ik houd de kilometers niet bij, het fietsen zelf vind ik leuker. Veel en bijna voornamelijk alleen woon-werkverkeer. De WAW is ondertussen voorzien van wieldoekjes en HPV slicks op de voorwielen. Dat bevalt goed. De slicks houden zich prima en maken weinig geluid. Tijdens het lezen van diverse blogs en fora viel me op dat er een telkens terugkerend thema is: een ligfiets/VM is gevaarlijk. Met die gedachte in het achterhoofd stap ik dus regelmatig in en en ga onderweg. Tja, hoe gevaarlijk ben ik nu eigenlijk? De WAW is voorzien van voldoende licht en reflectiemateriaal dus in mijn optiek voldoende zichtbaar van alle kanten. Toch gebeurde onlangs het volgende:
Op een kruising waar ik op een voorrangsweg reed, komt van rechts een vrachtwagen. Het is nog redelijk donker en de chauffeur reed met stadslichten. De snelheid van ons beiden inschattend kwam ik tot de conclusie dat ik er makkelijk voor langs kon. Zo gezegd, zo gedaan. De chauffeur had mij echter niet gezien getuige zijn reactie: hij remde als was het een noodstop. Tja, al plak je dan je VM helemaal vol met reflectiemateriaal, als iemand anders geen of onvoldoende licht aan heeft helpt je dat dus geen zier...
Toch wordt een VM ook regelmatig WEL gezien getuige het voorval van Wim met de toeterende turkenbak. (http://wimschermer.blogspot.nl/2012/12/rondje-noord-holland-en-hufterige.html) De hufterigheid ten top. Het is mij afgelopen maanden één keer overkomen. Wat me vaker overkwam dit najaar en wat ik minstens zo irritant vond was dat achteropkomende automobilisten met grootlicht blijven rijden. ZUCHT. Je raakt verblind door je eigen spiegeltjes en als de auto voldoende dichtbij rijdt rij je in je eigen schaduw. Met als gevolg dat je de scheiding tussen weg en berm niet meer kan zien. Nee, wij hebben in friesland niet overal mooie belijning langs de wegen. Wat bezielt mensen?
Onlangs heb op het werk een lezing gegeven voor een groepje buitenlandse collega's. Aan het einde van de middag en over een wat saai onderwerp. Dat is niet de beste combinatie. Ik ben dus maar begonnen met een plaatje van de WAW. Iedereen veerde op en na wat tekst en uitleg ontstond er een leuke discussie. Ook hier de vraag of zo'n fiets niet gevaarlijk is. Tja waarom zou de fiets gevaarlijk moeten zijn? Weinig argumenten. Wel een leuke vraag : heb je een rijbewijs nodig? Nee. Maar het gaat toch veel harder dan een gewone feits? Dat klopt. En het leuke is dat je voor te hard rijden geen bekeuring kunt krijgen. Hilariteit! En toen ben ik met het eigenlijke onderwerp begonnen.
En dan nu voor alle zwartkijkers: Een Velomobiel is niet gevaarlijk!
De bellende, toeterende, betweterige, de verkeersregels denkende te kennen, hardrijdende automobilist die zijn auto heeft voorzien van irritante, verblindende nepxenonlampen, altijd de mistlampen aan heeft en de binnenspiegel vol heeft gehangen met vossestaarten en dobbelstenen en de rest van zijn voorruit kundig heeft geblindeerd met een navigatiesysteem moet eens goed in de spiegel kijken!.
En mocht dit mijn laatste posting zijn voor 2012: aan alle volgers en lezers prettige feestdagen toegewenst!

3 opmerkingen:

Wilfred Ketelaar zei

Misschien handig om de volgende keer een linkje te plaatsen naar de 'hufterige bestuurder' van Wim. Niet iedereen weet waar het over gaat. En al helemaal niet over een half jaar of zo.

Wijnandt zei

Hoi André,

het doet mij goed te lezen dat m'n "oude" WAW015 jou nog steeds z'n goede diensten bewijst!
Vrolijk Kerstmis, 'n voorspoedig 2013 en heel veel plezierige km's in je WAW toegesenst!

Wijnandt
http://wijnandt.blogspot.nl/

André zei

@ Wilfred, je hebt helemaal gelijk, ik heb bij deze ook een linkje in het bericht geplaatst.

@ Wijnandt: bedankt en inderdaad WAW015 houdt zich prima!